Paarden die niet voldoende mineralen binnenkrijgen, kunnen op de lange termijn een mineralentekort ontwikkelen omdat er niet langer voldoende essentiële micronutriënten, met name sporenelementen, beschikbaar zijn uit hooi en gras. Waarom mineraliseren sommige producenten hun krachtvoer alsnog niet, maar bieden in plaats hiervan krachtvoer en mineraalvoer apart aan?
Voldoet volledig gemineraliseerd krachtvoer aan de individuele behoeften van je paard?
Elk paard heeft individuele energie- en voedingsbehoeften. Krachtvoer wordt gebruikt om te voorzien in de verhoogde energiebehoeften van bijvoorbeeld sportpaarden of fokmerries. Het moet alleen worden bijgevoerd als paarden hun gewicht niet kunnen behouden met hooi alleen. Een warmbloed van 600 kg zonder extra training heeft ongeveer 63 megajoule (MJ) metaboliseerbare energie (ME) nodig om op gewicht te blijven. Het paard moet deze onderhoudsbehoefte aan energie uitsluitend uit ruwvoer halen – extra krachtvoer is niet nodig. Dit betekent dat het dekken van de mineralenbehoefte met gemineraliseerd krachtvoer leidt tot een teveel aan energie, waardoor het paard op de lange termijn dik wordt.
Neemt de behoefte aan vitaminen en mineralen echt altijd toe of af in lijn met de behoefte aan energie?
Paarden die elke dag worden getraind, hebben daarentegen een verhoogde energiebehoefte en kunnen daarom geconcentreerd voer nodig hebben. De vermogensbehoefte is echter zeer individueel: een recreatiepaard dat elke dag een uur off-road loopt, verbrandt naast zijn onderhoudsbehoefte slechts ongeveer 6 MJ ME. Voor een sportpaard kan dit 25 MJ ME of zelfs meer zijn. Terwijl een recreatiepaard naast hooi bijvoorbeeld slechts 500 gr krachtvoer nodig heeft om in zijn energiebehoefte te voorzien, heeft een sportpaard met een vermogensbehoefte van 25 MJ ME 2 kg van hetzelfde krachtvoer nodig. De behoefte aan mineralen en vitamines neemt echter niet lineair toe met de energiebehoefte en varieert sterk afhankelijk van de voedingsstof. Een sportpaard kan daarom vijf keer de hoeveelheid energie nodig hebben om aan zijn vermogensbehoefte te voldoen, maar niet vijf keer de hoeveelheid zink, selenium, jodium of vitamine A. Het is daarom zinvol om het voeren van energie (via een krachtvoer) en micronutriënten (via een mineraal voer) apart van elkaar te bekijken om elk paard een geïndividualiseerd aanbod te geven dat aan zijn behoeften voldoet.