Ga naar hoofdinhoud

Kijktip: Hoe blijft de dierenarts betaalbaar?

De KRO-NCRV zond afgelopen zondag een aflevering uit over de betaalbaarheid van de dierenarts. Pointer ontving namelijk tientallen berichten van baasjes van huisdieren waarin zij hun zorgen uiten over de bereikbaarheid en betaalbaarheid van de dierenarts. En dan gaat het met name over de avond- en spoeddienst, waar vaak wordt doorverwezen naar een spoedkliniek die is aangesloten bij een keten.

Ketenvorming van dierenklinieken is vandaag de dag een normaal fenomeen, maar wat betekent dit voor de eigenaar van een huisdier? Waar kunnen ze terecht in de spoeddienst? En wat brengt dat voor kosten met zich mee? De angst is dat commercie de overhand krijgt in de dierenzorg.

Basiszorg moet mogelijk zijn

Ook demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft signalen ontvangen over de hoge kosten en wil onderzoek. “Een dier moet wel de basiszorg kunnen krijgen die noodzakelijk is. En als mensen vanwege de hoge kosten niet meer naar de dierenarts gaan om die basiszorg verleend te krijgen, dan is dat niet goed voor het welzijn van het dier. Dus ik vind het belangrijk dat die basiszorg toegankelijk blijft”, aldus Adema.

Dierenzorg is vrije markt

Er is nu geen toezicht op de prijzen bij dierenklinieken, want de dierenzorg is een vrije markt. Ook de golf aan overnames is voor toezichthouder Autoriteit Consument & Markt(ACM) een blinde vlek, zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep. “Wij zouden graag willen kijken of dat slechte gevolgen heeft voor consumenten, maar wij kunnen dat op dit moment niet onderzoeken. Dat mag wettelijk niet.” 

Tekort aan dierenartsen

Vanwege een landelijk tekort aan dierenartsen is het aansluiten bij een keten soms onvermijdelijk om ervoor te zorgen dat dierenartsen overdag voldoende kwaliteit in hun werkzaamheden behouden.

Link naar video

Bron: KRO-NCRV

5 reacties op “Kijktip: Hoe blijft de dierenarts betaalbaar?

  • Ingeborg Ensing

    Omdat het een vrije markt is, zijn het met name the grote investeerders groepen die de kosten opdrijven. Het gaat hier om winst maken, niet om dieren gezond te houden. Vaak zijn in dezelfde investeerders groep diervoedingsproducenten die “special” voer produceren die dan weer via de dierenarts praktijken aan de man gebracht worden. Ook medicijn producenten zijn vertegenwoordiging binnen de investeerders groep. Het wordt dan een verdienmodel die de normen en waarden niet meer in het oog hebben. De tekorten van dieren artsen hebben we aan onszelf te danken omdat er niet voldoende artsen worden opgeleid, terwijl er wel voldoende mensen zijn die dit willen en hadden kunnen doen, maar via België hun opleiding moesten volgen. Eigenlijk precies het zelfde probleem dat we in andere beroepen zien. Dus overheid wordt wakker en zorg ervoor dat er wereldwijde wetgeving komt om deze groot investeerders onder controle te krijgen. En meer ruimte voor opleidingen die we nodig hebben in de toekomst , ook dieren artsen!

  • A

    Voor een middenoorontsteking bij een cavia ,reinigen,zalfje.antibiotica enpijnstilling was ik 350 euro kwijt,en dan krijg je nog de vervolg afspraken.
    Er wordt van te voren ook geen prijs genoemd .
    T’ is dat ik het voor mn dieren over heb ,ben nu in totaal al zo een 1340 euro kwijt,het houd een keer op .
    Als je t niet over heb voor je geliefde huisdier moet je niet aan dieren beginnen.
    Maar idd de prijzen zijn belachelijk hoog moest antibiotica extra hebben 50ml voor €37.50.

  • John Maarse

    Denk dat er worden wel degelijk voldoende dierenartsen opgeleid maar zoals de tendens is in de gehele maatschappij willen veel mensen niet meer lange dagen maken. Als een groot deel van de veelal vrouwelijke opgeleide dierenartsen geen volle dagen willen werken en om 9 uur willen beginnen en 16.00 klaar willen zijn of alleen maar deeltijd willen werken zonder avond en weekendiensten te willen draaien is dat een groot probleem.
    Dierenartsen praktijken sluiten zich niet aan bij een keten maar worden voor veel geld overgenomen door deze ketens. Zelfs zeer grote en bekende paardenpraktijken zijn overgenomen. Dat geeft een vorm van kartelvorming. Zoek een praktijk die nog wel zelfstandig is en de zaken zelf regeld.

  • Jan Jonas

    Iedere dierenarts weet (en dat is hun ook geleerd) dat je aan de kleine huisdieren het meeste verdient. Er zijn grote spelers die dat duidelijk maken en klinieken daarmee helpen op ieder gebied. En dan kan je spreken “wie is de baas”.

  • jack

    Je zit het overal. De grote klinieken die opgezet worden door mensen die geld hebben en zo NOG meer willen krijgen zonder er iets voor te hoeven doen. Ze zetten een kliniek op die bemenst wordt met jonge dierenartsen, die nog niet zoveel hoeven te verdienen. Vragen voor de behandelingen en medicijnen exorbitante bedragen en harken zó het geld binnen. Ook kopen ze zoveel mogelijk praktijken op om zo de concurrentie te verminderen. Ik raad iedereen aan om deze praktijken links te laten liggen en er een te zoeken in de omgeving die gerund wordt dor een dierenarts die vanuit z’n roeping een praktijk runt en z’n patiënten nog kent en daar een goede boterham mee verdient. Dàn hoeft het niet zo duur te zijn. Dit zijn gewoon de geldwolven die ook tandarsenpraktijken opkopen en er goud aan verdienen. Straks ben je voor alles wat er moet gebeuren een vermogen kwijt en dat kunnen velen niet betalen. Wie zijn er dan de dupe??? Juist de dieren. Ze zij er nog echt! goede dierenartsen met een kleine praktijk zonder allerlei toeters en bellen die hun werk doen voor een redelijk bedrag, maar ook met een gevoel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Rabenhaupt B springt er bovenuit in VSN-finale

Jur Vrieling en Kannan JR negende in Grote Prijs Riesenbeck

Nederlandse (jeugd)dressuurruiters scoren in Le Mans

Vivaldi-zoon Viva Gold Old naar Isabell Werth

Greve en Impian D maken succesvol internationaal debuut

Sanne Thijssen verzamelt prijzen in Vejer de la Frontera

Vrieling en McAllister VDL tonen vorm in Riesenbeck

Henrik von Eckermann blijft leider op wereldranglijst

RTL Boulevard maakt item over hippische mode en lifestyle