Ga naar hoofdinhoud

Deense onderzoeker stelt methode voor om strakheid neusriem te meten

Foto Lonneke Ruesink

Dr. Adrian Harrison, universitair hoofddocent Biomechanica & Revalidatie op de afdeling Veterinaire en Dierwetenschappen aan de Universiteit van Kopenhagen, publiceerde vorige week een onderzoek waarin hij zocht naar een gestandaardiseerde manier op de strakheid van neusriemen te meten. Volgens de onderzoeker is dat hard nodig: eerder onderzoek toonde aan dat slechts 7% van de neusriemen voldoen aan de 'twee vingers-richtlijn' en bij 44% 'nul vingers' tussen het neusriem en het neusbeen passen.

In het onderzoek van dr. Harrison waren zeven IJslanders door professionele bit- en hoofdstelfitters uitgerust met vijf verschillende hoofdstellen. De drukverdeling en -intensiteit werden gemeten met behulp van een kleurgevoelige Fujifilm (twee strips in de neusriem vastgeplakt) en een CURO-sensorsysteem, dat is ontworpen om drukgolven uit weefsel te detecteren en vast te leggen. De neusriemen werden dicht gedaan tot anderhalve centimeter, gemeten met behulp van een ISES-conusmeter. De metingen werden gedaan in rust, stap, in een verzamelde gang (tölt), halthouden en achterwaarts gaan.

Betrouwbare metingen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de strips een snelle, gemakkelijke en niet-invasieve, maar toch betrouwbare, nauwkeurige en kwantificeerbare meting van de druk onder de neusriem bieden. Zowel tijdens perioden van fysieke activiteit als in rust. Opvallend is dat werd aangetoond dat de vier FEI-goedgekeurde hoofdstellen niet minder druk onder de neusriem gaven dan een onlangs door de FEI-afgekeurd hoofdstel. De resultaten gaven ook aan dat de druk onder de neusriem een niveau kan bereiken dat weefselschade lijkt te kunnen veroorzaken.

Op zoek naar eenvoudigere manier

Dr. Harrison publiceerde op 26 juni een artikel in het Open Journal of Veterinary Medicine. In dit artikel gaf Harrison aan op zoek te zijn naar een eenvoudige manier om de druk van de neusriem te kunnen meten. Hij ontdekte dat er een gebrek is aan wetenschappelijk bewezen en kwantificeerbare methodes die kunnen aantonen hoe strak de neusriem zit en hoeveel pijn dit veroorzaakt. Het proces van de FEI voor het goedkeuren van hoofdstellen is momenteel niet gebaseerd is op kwantitatieve metingen.

Meetmethode hard nodig

In zijn artikel refereert Dr. Harrison naar een internationaal onderzoek waarin op verschillende FEI-wedstrijden de strakheid van de neusriem nogal wat te wensen over liet. Daarbij bleek slechts 7% te voldoen aan de door de FEI gestelde norm van twee vingers, wat overeenkomt met anderhalve centimeter. Bij 44% was de neusriem zo strak aangetrokken, dat er geen vinger tussen het neusbot en de neusriem te krijgen was. “Dergelijke bevindingen duiden op een duidelijke behoefte aan beter protocol voor de controle van het harnachement, vooral wat betreft de strakheid van de neusriem”, aldus Dr. Harrison.

Lees het onderzoek hier

Bron: HorseSport

Eén reactie op “Deense onderzoeker stelt methode voor om strakheid neusriem te meten

  • Jan Jonas

    Er zijn verschillende hoofdstellen en neusriemen. Het ene paard loopt beter met een hoge neusriem, en de ander met een Mexicaanse neusriem of lage neusriem. Twee vingers moesten er tussen zitten, als ruimte, dat is de norm. Andere normen zijn discutabel het sperriempje kan(volgens mij) weg blijven. Het sperriempje geeft allee maar discussie door onkunde, dat riempje smoort alleen maar de mond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Overig nieuws

Jonna Schelstraete wint debuut met bijna 70%: ‘Dit wordt een paard voor het hogere werk’

Team Nijhof koopt KWPN goedgekeurde Rocket Man

Jumping Schröder krijgt upgrade: ‘Grote Prijs van Twente moet blijven’

Royal Esther SVN en Robijn VDA uitschieters bij IBOP Brummen

Oranje boven in GP-kwalificatie Opglabbeek: Lars Kuster 1, Lars Kersten 2

Rölf-Gorang Bengtsson slaat toe in 5* Grote Prijs van Abu Dhabi

Yves Houtackers en Porsche scoren in Oliva

Top vijf-klasseringen voor Kuster en Lammers in Opglabbeek

Iris Boelhouwer neemt na vijf jaar afscheid als Technisch Directeur van de KNHS